Elektromos fűtőtestek a fűtésre alkalmas klímaberendezések (hőszivattyúk) ellen

Nyakunkon az ősz, a hideg fázós nappalok és éjszakák.

Ebben a cikkben az elektromos fűtés és a fordított ciklusú légkondicionálás találkozik, hogy megküzdjön az Ön számára legjobb készülék címéért. Ön szerint melyik nyeri a versenyt?

Általában a tél Magyarországon meglehetősen enyhe (ebben a globális felmelegedésnek is része lehet), de vannak olyan rövid időszakok, amikor elég hűvös lehet odakint. Mivel az egy számjegyű hőmérséklet egyre közelebb kerül, el kell kezdenünk felkészülni és szépen felmelegíteni otthonunkat és irodánkat. A piacon lévő sokféle lehetőség közül azonban melyik a legokosabb, leghatékonyabb és hosszú távon pénzt takarít meg? Elektromos fűtőtestek vagy fordított ciklusú légkondicionálók? Kezdődjön a mérkőzés!

Először is, hogy megismerjük a készülékeket, némi magyarázatot adunk a működésükről.

Az elektromos fűtőtest olyan elektromos készülék, amely az elektromos áramot hővé alakítja. A fűtőelem minden elektromos fűtőtestben egy elektromos ellenállás, az ellenálláson áthaladó elektromos áram az elektromos energiát hőenergiává alakítja. Néhány példa erre az olajjal töltött radiátorok, a ventilátoros fűtőberendezések, a konvekciós és a panelfűtőberendezések.

A fordított ciklusú klímaberendezés vagy közismert nevén hőszivattyú egy elektromos motort használ a hűtési ciklus meghajtására, amely hőenergiát von el egy forrásból, például a talajból vagy a külső levegőből, és ezt a hőt a felmelegítendő helyiségbe irányítja. Amikor a hőszivattyú fűtési üzemmódban van, a beltéri elpárologtató szerepet vált, és kondenzátorrá válik, hőt termelve. A kültéri kondenzátoregység szintén szerepet cserél, és elpárologtatóként szolgál, és hideg levegőt bocsát ki (hidegebbet, mint a külső környezeti levegő).

  1. Melyik készülék energiatakarékosabb és olcsóbb hosszú távon?

Nos, mindig ez szokott lenni az első kérdés, amivel kezdeni kell, nem igaz? Elég tisztességes! Egy elektromos fűtőberendezés teljesítménye 1:1 aránylik a hőteljesítményhez képest, tehát minden 1 kW hőmennyiséghez 1 kW elektromos teljesítményre van szükség. A hőszivattyú fűtési üzemmódban 2 kW előállított hőmennyiséghez csak 0,6 kW elektromos energiát igényel. Ennek az az oka, hogy a hőszivattyúk a levegőből szabad hőt vesznek el, és azt használják fel a helyiség felmelegítésére, ahelyett, hogy elektromos áramot égetnének, ami legalább 3-szor hatékonyabbá teszi (költség és energia szempontjából), mint egy elektromos fűtőberendezés!

A klímaberendezés nyert!

2. Melyik készülék melegíti fel gyorsabban és egyenletesebben otthonát?

Erre egyértelmű, egyszerű választ kell adni. Ha nagyon gyorsan szeretne felmelegedni, csak álljon az elektromos fűtőtest elé, és azonnal érezheti ahogy éget! Hasonló módon, ha kikapcsolja, a szoba hőmérséklete rohamosan csökkenni kezd. Ezzel szemben a hőszivattyú használata esetén a meleg levegő nemcsak egyenletesen oszlik el a helyiségben, köszönhetően a készülék ventilátorának, hanem hosszabb ideig meg is marad.

Itt is a klímaberendezés nyert!

3. Melyik eszköz jobb az Ön egészségének és barátságosabb a környezettel?

És végül de nem utolsó sorban, a légkondícionáló berendezés egy „2 az 1”-ben készülék, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a készüléket használja a melegben hűtésre, amit a hidegben fűtésre.

Amennyiben szeretné, hogy az ön otthonát is a SHARP légkondícionálói fűtsék avagy hűtsék, akkor keresse fel weboldalunkat vagy Facebook oldalunkat a megfelelő készülék kiválasztásához.